Hoe werkt lekdetectie in de praktijk

Met behulp van lekdetectie kunnen we onzichtbare problemen in huis ontdekken zonder dat er grote verstoringen optreden. Het lokaliseren van lekkages in gebouwen, zowel residentieel als commercieel, speelt een belangrijke rol bij het behoud van de panden. Moderne technologieën en methodes worden ingezet bij lekdetectie om de bronnen van water- of vochtlekkages te identificeren zonder onnodige schade te veroorzaken.

Wat is de werking van lekdetectie?

Thermografie wordt vaak ingezet om problemen op te sporen. Dit houdt in dat warmtebeeldcamera's worden ingezet om temperatuurverschillen in oppervlakken te detecteren. In geval van lekkages kan water anders reageren op warmte dan het omliggende materiaal, wat de exacte plek van de lekkage kan aanduiden.

Een belangrijk aspect bij lekdetectie in waterleidingen is geluid. Door gevoelige microfoons te gebruiken kunnen geluidsgolven die ontstaan door waterstroming worden opgevangen. Door te luisteren naar afwijkende geluidspatronen kunnen zelfs de kleinste lekkages worden opgespoord.

Endoscopie wordt gebruikt op plekken die moeilijk toegankelijk zijn, zoals leidingen of holle ruimtes. Een flexibele buis met een camera aan het uiteinde wordt geïntroduceerd om directe beelden te verschaffen van het interieur. Dit biedt deskundigen de mogelijkheid om verborgen lekkages visueel waar te nemen.

Het meten van vochtigheid in materialen wordt uitgevoerd met speciale apparatuur. Wanneer het vochtgehalte abnormaal hoog is, kan dit wijzen op een lekkage, zelfs zonder visuele aanwijzingen. Dit kan helpen om schade in de toekomst te voorkomen.

Waarom zou u eigenlijk lekkages willen laten detecteren?

Het detecteren van lekkages in een vroeg stadium voorkomt dat water zich ophoopt en structurele schade veroorzaakt aan muren, plafonds en zelfs funderingen. Als er vroegtijdig wordt opgespoord, worden de kosten van reparaties geminimaliseerd. Wanneer sloopwerkzaamheden worden voorkomen, kunnen specifieke interventies op de locatie van de lekkage worden uitgevoerd.

Schimmelgroei door lekkages kan schadelijk zijn voor uw gezondheid. Het behouden van een gezonde leefomgeving is mogelijk door lekkages snel op te sporen en te verhelpen. Lekdetectie is dus een waardevolle dienst waarbij er door middel van het toepassen van verschillende technologieën lekkages worden gelokaliseerd zonder onnodige schade aan het huis.

Snel een medewerker spreken? Bel 085 106 1241

Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant..

> Uw gids voor lekkages voorkomen
> Zelf een waterlekkage in huis vinden hoe pakt u dat aan
> De meest voorkomende lekkages in huis