Zelf een waterlekkage in huis vinden hoe pakt u dat aan

Een lekkage in uw woning kan voor de nodige stress zorgen, maar het lokaliseren ervan kan een uitdaging vormen. In deze blogpost leest u wat praktische tips en een stappenplan om zelf een lekkage in uw huis op te sporen. Indien u de lekkage niet kunt vinden, presenteren we hier enkele oplossingen.

Op welke manier kunt u zichtbare aanwijzingen van een waterlekkage in uw huis identificeren?

Voordat u de gereedschapskist tevoorschijn haalt, is het belangrijk om aandacht te besteden aan zichtbare tekenen van een lekkage. Onderzoek vochtplekken op muren, plafonds of vloeren, speur naar schimmelvorming, let op verkleuringen en ruik aan eventueel ongewone geuren. Deze indicaties kunnen u leiden tot de plek waar de lekkage zich bevindt.

Stap 2: Inspecteer potentiële probleemgebieden

Zoek naar ontbrekende dakpannen, beschadigde dakbedekking of slechte afdichting rond schoorstenen. Onderzoek goed de badkamer op vochtige plekken, scheuren in tegels of lekkages in sanitair zoals de douche, bad of wastafel. Let op zichtbare signalen van lekkage bij de leidingen, zoals druppels, vochtige plekken of verkleurde muren in de omgeving van de leidingen.

Let op ongebruikelijke geuren in de buurt van afvoeren en inspecteer de riolering op tekenen van lekkage. Bekijk radiatoren en leidingen voor vochtige plekken en luister naar vreemde geluiden. Het is mogelijk dat een lek zo groot is dat het op verschillende plekken zichtbaar wordt.

Wat te doen met vochtigheidsmeters

Indien u het vermoeden heeft van een lekkage die niet zichtbaar is, kunt u vochtigheidsmeters inschakelen. Deze handige hulpmiddelen meten het vochtgehalte in materialen. Een toegenomen vochtigheid kan duiden op een lekkage, zelfs in de afwezigheid van zichtbare tekenen.

Een akoestische inspectie toepassen als stap 4

Controleer of u geluiden van waterstroming in de leidingen hoort. Dit wijst mogelijk op een lekkage, vooral als het geluid ongebruikelijk is. Bij het opsporen van het exacte punt van de lekkage kan een stethoscoop goed van dienst zijn.

Als u de waterlekkage niet kunt achterhalen, wat dan?

Voorkom te veel eigen onderzoek of sloopwerk, vooral als de oorzaak van de lekkage onduidelijk is. Onnodig gesloop kan de schade vergroten. Indien u na zorgvuldig zoeken de lekkage niet kunt vinden, is het verstandig om Moorman Totaal Techniek Lekdetectie te raadplegen. Specialisten op het gebied van lekdetectie beschikken over moderne technologische hulpmiddelen, zoals thermografie en akoestische detectie, om lekkages exact te lokaliseren.

Snel een medewerker spreken? Bel 085 106 1241

Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant..

> Uw gids voor lekkages voorkomen
> De meest voorkomende lekkages in huis
> Hoe werkt lekdetectie in de praktijk